Oekraïense minister dood aangetroffen

Icoon politiek buitenland nieuwsGeorgi Kirpa, de Oekraïense minister van Transport, is maandagavond dood aangetroffen in zijn buitenhuis in de buurt van Kiev. De politicus werd al enkele dagen vermist. Hij zou door een kogel om het leven zijn gekomen. Onduidelijk is of hij zelfmoord heeft gepleegd of dat hij is vermoord.

Het nieuws van de dood van Kirpa (58) komt één dag na de veelbesproken presidentsverkiezingen in de Oekraïne. Hij was één van de ministers in het kabinet van premier Viktor Janoekovitsj, die gisteren de verkiezingen verloor van oppositieleider Viktor Joesjtsjenko. Kirpa zou een conflict hebben gehad met zijn regeringsleider, omdat hij onlangs het gebouw van de bank van zijn ministerie in oranje had gehuld. Oranje is de kleur van de Oekraïense oppositie, die wekenlang protesteerde tegen de frauduleus verlopen verkiezingen van eind november.

De minister van Transport werd overigens door de partij van Joesjtsjenko beschuldigd van het belemmeren van demonstranten die wilden afreizen naar de massale demonstraties in de hoofdstad. Kirpa zou zijn positie hebben misbruikt door treinen uit de dienstregeling te halen.

Georgi Kirpa
Georgi Kirpa werd dood aangetroffen