Dodental zeebeving boven de 23.500

Icoon Buitenlands nieuws Het dodental ten gevolge van de zware zeebeving bij Sumatra van zondag is opnieuw opgelopen. Voorzichtige schattingen spreken nu van ruim 23.500 doden door de aardbeving en de krachtige vloedgolven die daarop volgden. De aardbeving had een kracht van 9.0 op de schaal van Richter, en is daarmee de op vier na krachtigste aardbeving sinds dat gemeten kan worden.

Sri Lanka werd het hardst getroffen door de aardbeving. Er vonden bijna 11.000 mensen de dood. Ook India werd hard getroffen, hier kwamen tenminste 6289 mensen om het leven. De laatste cijfers uit IndonesiŰ spreken van 4900 doden, en Thailand heeft tot nu toe 839 lichamen geteld. Ook in andere landen in de regio vielen doden: in MaleisiŰ 44, 32 op de Maldiven, 10 in Myanmar (het voormalige Birma) en 2 in Bangladesh.

Waarschijnlijk vielen er al zo'n 3000 doden op de Andaman-eilanden, die deel uitmaken van India. Die eilanden lagen vlak bij het epicentrum en zijn totaal verwoest. De vloedgolven hebben ook Afrika al bereikt. In SomaliŰ zorgden de golven voor zeker 9 doden, en in Kenia viel ÚÚn dodelijk slachtoffer.

Er wordt gevreesd dat het dodental nog veel verder zal oplopen, omdat duizenden mensen in de hele regio nog vermist worden. De omvang van de schade in veel zwaar getroffen gebieden is ook nog steeds niet duidelijk, omdat er bijna geen communicatie mogelijk is.

EpidemieŰn
Vanwege de hoge temperatuur en een nog groot aantal ronddrijvende lijken, bestaat er een groot gevaar voor de uitbraak van epidemieŰn. In de zwaarst getroffen landen worden mensen met honderden tegelijk opgestapeld in massagraven, in een uiterste poging de uitbraak van ziekten te voorkomen.

Nederlanders
Het aantal vermiste Nederlanders in Thailand alleen is inmiddels opgelopen tot 19. De vermisten waren allemaal op vakantie op de Thaise eilanden Phuket of Koh Phi Phi. Uit de andere getroffen gebieden zijn nog geen meldingen bij de ANWB binnengekomen, en er zijn tot nu toe ook nog geen meldingen van omgekomen Nederlanders. Er verblijven ieder jaar rond de kerst veel Nederlanders in de kustgebieden van Thailand en Sri Lanka.

Het speciale informatienummer van de ANWB, de co÷rdinerende hulpcentrale, is 070-3145151.

Een kaart van de getroffen gebieden