'Beledigen Allah reden moord op Van Gogh'

darkmania, TheDutchman, corrykoningsfan en BigPimpin hadden ons via de submit te melden:

Dagblad Trouw publiceert vandaag een interview met moslima's die nauw betrokken zijn bij de Hofstadgroep; de groep moslims die verdacht worden van terrorisme. Ze kennen elkaar van school en uit de buurt. Gemeen hebben ze dat ze allemaal zijn 'veranderd' -van moderne Nederlandse jongere tot 'Takfiri', een islam-stroming die de inlichtingendienst AIVD als zeer gevaarlijk betitelt.

Uit gesprekken met twee vrouwen blijkt dat Theo van Gogh niet vermoord is omdat hij met Ayaan Hirsi Ali 'Submission' heeft gemaakt of moslims geitenneukers noemde, maar omdat hij Allah een varken had genoemd. ''Je mag moslims voor van alles uitmaken, ook voor geiteneukers. Maar als je Allah beledigt denken wij: ga dan weg van deze aarde.'' Volgens hen heeft Mohammed B. helemaal alleen besloten om Van Gogh te vermoorden.

Radicaal
Duidelijk wordt dat slechte integratie niets te maken heeft met hun radicalisering en extremisme, wat ze behoren allemaal tot beter opgeleide jongeren die tot voor hun 'bekering' als 'normale' Nederlanders aan de maatschappij deelnamen. Bovendien zijn er ook bekeerde Nederlanders die zich er bij hebben aangesloten, zowel mannen (als Jason W.) als vrouwen: ''Het zijn vooral de Nederlandse vrouwen van de groep die een niqaab dragen. Zij zijn bijna het radicaalst. Deze meisjes denken hetzelfde als die mannen. Ze zijn geen traditionele vrouwen, maar heel bewust moslim geworden. Het is net een sekte. Ze hebben vaak geen Nederlandse vriendinnen, geen contact met hun ouders meer'', zo zeiden twee van top tot teen gesluierde jonge vrouwen tot de verslaggevers van Trouw.

De twee vervolgen: ''De jongens waren tot een paar jaar geleden de modernste van de stad. Ze gingen alleen met de ramadan naar de moskee. Dat veranderde na 11 september. De een na de ander ontdekte de 'ware' islam'' Een van de twee voegt daaraan toe: ''Ik was ook altijd van uitgaan en vriendjes, maar ongeveer twee jaar geleden dacht ik: waarvoor zijn we hier in deze wereld. De islam geeft een doel in mijn leven, en de geborgenheid van een vriendengroep. Hier in Nederland was ik altijd een buitenbeentje. 'De Marokkaan' of zelfs 'de Turk' noemden ze me. Als je dat van kleinsaf hoort, krijg je daar genoeg van. Ik dacht: 'ik ga niet meer bij ze slijmen, ik ga in mijn eigen groepje'.''

Inspirator
De 43-jarige Syriër Redouan al Issa ('sjeik' Abu Khaled), die door de AIVD wordt gezien als de inspirator van de Hofstadgroep, heeft Nederland volgens de vrouwen al lang verlaten. Twee maanden voor de moord op Van Gogh zou de man, die zich bedient van verschillende (schuil)namen naar het buitenland zijn uitgeweken. Hij staat internationaal op de opsporingslijsten.

Onder de vrouwelijke leden van de Hofstadgroep zitten ook twee Marokkaanse meisjes, die volgens de geïnterviewden in Trouw in hun denken 'net mannen' zijn: ''Ze zijn hard, niet vrouwelijk. Een van hen zei een keer: 'terrorisme is verplicht'. Toen ik dan vroeg wat er dan tegen onschuldige burgers is, zei ze: 'die zijn er niet in de VS, niet in Israël en ook niet in Nederland'. Die twee gingen helemaal uit hun dak toen ze hoorden dat Theo van Gogh was vermoord. Al was ik ook wel blij, zo'n groot feest vind ik dat nou ook weer niet. Zij vonden: het had Hirsi Ali moeten zijn. Die zal door zusters vermoord worden. Om te laten zien: zij komt níet voor ons vrouwen op.''