Pieter en Leontien sporters van het jaar

In de RAI te Amsterdam zijn donderdagavond de sportman en sportvrouw van 2004 verkozen. Bij de mannen won zwemmer Pieter van den Hoogenband. Bij de dames ging Leontien van Moorsel met de eer strijken.

Van den Hoogenband had bij de uitverkiezing concurrentie van de tevens genomineerde schaatser Erben Wennemars en baanwielrenner Theo Bos. De zwemmer kon mede dankzij zijn formidabele prestaties op de Olympische Spelen van Athene echter op de meeste steun van de aanwezige sporters rekenen. Het koningsnummer, de 100 meter vrije slag, werd door hem gewonnen. Hij kreeg derhalve de Jaap Eden trofee overhandigd door oud-zwemster Geertje Wielema, die in 1954 nederlands beste sportster was.

Van Moorsel versloeg amazone Anky van Grunsven en zwemster Inge de Bruijn. Ook Van Moorsel had een geweldig jaar. De wegtitel bij de Olympiche Spelen zat er dan niet in, de tijdrit werd wel op haar erelijst bijgeschreven. Tevens won ze brons op de individuele achtervolging. Ook stelde ze afgelopen jaar het werelduurrecord scherper.

Sportploeg van het jaar werden de estafettezwemmers. Zij behaalden zilver op de 4x100 metervrije slag in Athene. Wheeler Kenny van Weeghel was de beste invalide sporter van 2004. Hij won op de paralympische spelen goud op de 400 meter en won daarbij nog eenmaal zilver en een bronzen medaille.

 Sporters
Pieter en Leontien met hun award. Foto: Anko Stoffels.