Volkskrant: Hirsi Ali Nederlander van het jaar

Nummer ÚÚn bij de Volkskrant-lezersLezers van de Volkskrant hebben VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali gekozen tot 'Nederlander van het jaar 2004'. Op plek twee staat ook een allochtone Nederlander: de Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb. Hirsi Ali kreeg iets meer dan 10.000 punten, Aboutaleb scoorde er slecht 300 minder.

In totaal konden de Volkskrant-lezers kiezen uit een lijst van 50 kandidaten, aan wie achtereenvolgens vijf, vier, drie, twee en ÚÚn punt kon worden toegekend. Er deden ruim 9.500 lezers mee.

Op plaats drie eindigde prins Bernhard. De vermoorde Theo van Gogh staat op vier, gevolgd door de Amsterdamse burgemeester Job Cohen. Verder een opvallende plek voor rapper Ali B. (met ruim 5.000 punten op plaats 8), ÚÚn plek daarboven staat wielrenster Leontien van Moorsel.

Hirsi Ali
Winnares Hirsi Ali werd door de deelnemers aan de verkiezing onder meer geroemd als 'heldin' en als 'de moedigste, vasthoudendste, uitstekend formulerende en intelligentste vrouw van 2004'. Aboutaleb oogst lof, vanwege het feit dat hij na de moord op Theo van Gogh zich niet angstig verschuilde, maar 'met gevaar voor eigen leven zijn nek uitstak'. Ook werd Aboutaleb geroemd als eerste politieke figuur van Marokkaanse komaf die niet per se een knuffel-Marokkaan is.

De top 15 van de lijst
1. Ayaan Hirsi Ali
2. Ahmed Aboutaleb
3. Prins Bernhard
4. Theo van Gogh
5. Job Cohen
6. Geert Mak
7. Leontien van Moorsel
8. Ali B.
9. Wouter Bos
10. Lodewijk de Waal
11. Rita Verdonk
12. Geert Wilders
13. Premier Balkenende
14. Esther Jacobs
15. Peter R. de Vries