'Straling mobiele telefoon verandert DNA'

Cafun had ons via de nieuws-submit te melden:

Radiogolven uit mobiele telefoons hebben nadelige gevolgen voor lichaamscellen en beschadigen DNA. Dat blijkt uit laboratoriumstudies, mede gefinancierd door de Europese Gemeenschap. Het onderzoek met de titel Risk Evaluation of Potential Environmental Hazards from Low Energy Electromagnetic Field Exposure Using Sensitive in vitro Methods (REFLEX) werd uitgevoerd door wetenschappers in twaalf landen. Het onderzoek, dat vier jaar duurde, stond onder toezicht van een onafhankelijke Duitse stichting, VERUM uit München.

Projectleider Franz Adlkofer zegt dat de elektromagnetische velden zoals mobiele telefoons die produceren, tot gevolg hadden dat DNA in cellen kapot ging. De schade kon bovendien niet altijd door de cel worden gerepareerd. Beschadigd DNA levert gemuteerde cellen op, wat tot kanker kan leiden - al haast Adlkofer zich te zeggen dat de onderzoekers geen paniek willen zaaien. Omdat het om laboratoriumonderzoek gaat, zijn er geen werkelijke gezondheidsrisico's aangetoond. Vervolgonderzoek met dierproeven en tests op menselijke vrijwilligers moet de komende jaren duidelijkheid verschaffen.

Adlkofer adviseert mensen echter altijd via een vaste lijn te bellen, als deze beschikbaar is. Als de mobiele telefoon onvermijdelijk is, zou in het ideale geval een headset ingezet kunnen worden. "Het is goed voorzichtig te zijn", aldus Adlkofer.

Andere proeven -mede gefinancierd door de mobiele telefoonindustrie- bewezen wel effecten op het menselijk lichaam (een lichte temperatuurstijging van het hoofd met hoofdpijn of misselijkheid tot gevolg) maar gaven geen onomstotelijk bewijs dat mobiel bellen gevaarlijk is. De mobiele telefoonindustrie, goed voor een omzet van 100 miljard dollar per jaar, zegt dan ook dat er geen bewijs is dat mobiele telefoons de gezondheid schaden. Er hebben nog geen fabrikanten van mobiele telefoons op de nu gepubliceerde onderzoeksresultaten gereageerd.