Kiezer blieft Balkenende niet meer

Icoon politiek binnenland nieuwsDe wens van premier Jan Peter Balkenende om ook een volgend kabinet te leiden blijkt maar door weinig kiezers gesteund te worden. Slechts 22 procent van de kiezers ziet een kabinet Balkenende III wel zitten, tegen 69 procent die de Nederlandse premier liever niet terug ziet keren. Dat blijkt uit een onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond.

Balkenende gaf dinsdag nog aan in te zijn voor een nieuwe termijn na 2007. "Als je onze hervormingsagenda goed wilt aanpakken, heb je een tweede periode nodig", gaf de premier aan in een vraaggesprek met RTL Nieuws. Maar zelfs bij zijn eigen achterban is de CDA-voorman niet onomstreden. 48 procent gunt Balkenende een nieuwe termijn, tegen 45 procent waarvan de eigen premier mag vertrekken.

Op de keuzevraag wie de ondervraagden het liefst als premier zien gaf 24 procent aan een voorkeur voor PvdA-leider Wouter Bos te hebben. Vijftien procent koos voor Balkenende en elf procent voor burgemeester Job Cohen van Amsterdam. VVD-minister Gerrit Zalm en burgemeester Leers (CDA) van Maastricht haalden beiden acht procent. Drie procent koos voor Ivo Opstelten, de VVD-burgemeester van Rotterdam, en twaalf procent had een voorkeur anders dan de genoemde opties. Balkenende is bezig met zijn tweede regeerperiode. Het eerste kabinet Balkenende met VVD en LPF viel echter al na enkele maanden.