"Te stenigen vrouw nog in leven"

De Iraanse vrouw Hajieh Esmailvand, die vandaag gestenigd zou worden omdat ze met een onbekende minderjarige man 'onzedelijke' feiten zou hebben gegaan, is nog in leven. Dat beweren enkele bronnen, waaronder Amnesty. Een officiŰle verklaring over het lot van de vrouw is nog niet uitgegeven.

Hajieh Esmailvand zal tot haar borstkas in de grond worden begraven, waarna ze volgens het islamitisch recht, de sharia, gestenigd moet worden tot de dood er op volgt. In een eerder stadium was de vrouw door een lagere rechtbank veroordeeld tot dood door ophanging. De hoogste islamitische rechtbank in Iran zette dit om in de doodstraf door middel van steniging.

Eergisteren werd bekend dat een seksueel misbruikt meisje in Iran ook de doodstraf zal krijgen. De 19-jarige Leyla wacht de strop, nadat ze eerst 95 zweepslagen met een staalkabel moet incasseren. Andere medeplichtigen in de zaak, waaronder haar moeder, verkrachters en elkaar opvolgende souteneurs zijn veroordeeld tot enkele zweepslagen of kregen vrijspraak.

Ondertussen wordt er internationaal steeds meer actie ondernomen om Iran te vragen te stoppen met het voltrekken van de brute doodstraffen conform de islamitische sharia. Zo heeft onder meer de Noorse premier een klemmend beroep gedaan op zijn Iraanse collega om af te zien van de stenigingen.

Onlangs bleek uit een representatief onderzoek in Nederland dat dertig procent van alle moslims in ons land een politieke moslimpartij wil met de sharia als basis. Van de islamieten die een moslimpartij wensen, vindt ruim de helft dat de partijbeginselen op de sharia gebaseerd moeten zijn. Twintig procent vindt dat niet.

Vrouw wordt ingegraven, wachtende op haar dood.

Vrouw overleden na de voltrekking van de steniging
Foto boven: vrouw wordt tot haar borst ingegraven, conform de sharia, om kort erna tot haar dood gestenigd te worden. Foto onder: impressie van de voltrekking van de steniging bij een andere vrouw.