"Wilders radicaler dan Janmaat"

Icoon politiek binnenland nieuws Onafhankelijk Kamerlid Geert Wilders houdt een aantal standpunten er op na, die in strijd zijn met de Nederlandse democratie. Een aantal van zijn opvattingen zouden veel radicaler zijn dan die van Janmaat, Filip De Winter en Jean-Marie Le Pen. Dat beweren enkele wetenschappers.

"Als je Wilders naast Janmaat zet, schrik je je dood. Wilders is op een aantal punten veel radicaler, zo concludeert universitair docent politieke wetenschappen C. Mudde, die promoveerde op rechts-extremisme. Ook wetenschappers M. Fennema en M. Maussen zeggen verbaasd te zijn dat Wilders nauwelijks kritiek krijgt in de Kamer. "Mensen realiseren zich niet hoezeer Wilders over de grens van de rechtsstaat gaat."

Desondanks zijn volgens Mudde niet alle standpunten van Wilders radicaal, omdat het Kamerlid geen volksnationalisme zou voorstaan. Een aantal standpunten zouden wel 'heel drastisch zijn', vallende onder de categorie rechts conservatief.

Met name de plannen van Wilders tegenover radicale moslims zouden enkel in een autoritaire staat mogelijk zijn, zo oordeelt Hoogleraar en lid van de PvdA denktank J. de Beus. Wilders pleitte onlangs ervoor om noodwetgeving te gebruiken om radicale moslims die nog nergens voor zijn veroordeeld, op te pakken en het land uit te zetten. Mulders: "Die radicaliteit kan ik me niet van het Vlaams Blok herinneren."

Paul Cliteur VVD-lid, bekend islamcriticus die onlangs met zijn columns stopte wegens demonisering, vindt de ideeën van Wilders niet controversieel. Cliteur is van mening dat Nederland op noodwetgeving moeten kunnen terugvallen 'als de situatie ernstig genoeg is'.

"Wilders maakt onderscheid tussen Nederlanders"
Ook Wilders' voorstellen rondom Nederlanders met een dubbel paspoort vallen bij enkele wetenschappers niet goed. Daarover zegt Maussen: "Papieren Nederlanders zijn in zijn ogen Marokkaanse Nederlanders die genaturaliseerd zijn. Wilders wil ze anders behandelen dan echte Nederlanders, de etnische Nederlanders. Dat onderscheid maken rechts-extremisten ook. Met zijn voorstellen over de Marokkaanse hangjongeren gaat Wilders verder dan het Vlaams Blok en Le Pen."

De Beus noemt de plannen 'buitensporig en draconisch autoritair', omdat Wilders onderscheid maakt tussen 'echte en nep-Nederlanders'. Volgens de hoogleraar is het een rechtse utopie om te denken dat we zomaar af kunnen van slecht geïntegreerde allochtonen. Het klopt dat er ontzettend veel niet geïntegreerde migranten zijn. Een categorie is ook asociaal. Dat komt door jaren fout beleid. Maar je kúnt deze mensen niet allemaal criminaliseren."