'Radicale moslims in Turkije nog immer dreiging'

Hilmi OzkokDe opperbevelhebber van het Turkse leger, generaal Hilmi Ozkok, heeft gewaarschuwd dat in Turkije radicale islamitische groeperingen nog steeds een bedreiging voor de politieke stabiliteit van het land vormen. Ozkok sprak vandaag op de dag van de herdenking van Mustafa Fehmi Kubilay, een officier die in 1930 werd vermoord door islamitische extremisten die van Turkije een islamitische heilstaat wilden maken.

De generaal zei bij die gelegenheid dat het Turkse leger zijn traditionele rol om de staat te vrijwaren van extremistische invloeden, zal blijven uitoefenen; Ook al dringt de Europese Unie aan op het terugdringen van de invloed van het leger op de politiek.

Premier Recep Tayyip Erdogan prees op deze herdenking Fehmi Kubilay voor zijn inzet om het seculiere karakter van de Turkse staat te behouden.

Het invloedrijke leger van Turkije ziet zichzelf als hoeder van de seculiere staat. Sinds de jaren '60 pleegde het leger driemaal een staatgreep om ''de orde te herstellen''. In 1997 dwong het leger de pro-islamitische regering van Necmettin Erbakan tot aftreden.