TBS geŽist tegen aanrander hoogbejaarden

Marcel B.Tegen de de 34-jarige EnschedeŽr Marcel B. is gisteren door het Openbaar Ministerie in Almelo drie jaar cel en tbs met dwangverpleging geŽist wegens de poging tot verkrachting van drie bejaarde dames. Zijn oudste slachtoffer was maar liefst 92 jaar. De feiten dateren van eind jaren negentig.

B. sloeg toe in aanleunwoningen bij het Dr. AriŽns-verzorgingshuis te Glanerbrug. Ondanks zijn bedrevenheid in taekwondo en jiu-jitsu heeft B. zijn ultieme doel niet bereikt. ''De dames hebben zich alle drie geweerd als leeuwinnen'', zo zei de officier van justitie over de slachtoffers (81, 74 en 92 jaar) van wie er inmiddels twee zijn overleden. Twee van de slachtoffers werden in eerste instantie niet eens geloofd: ''U hebt naar gedroomd mevrouwtje, gaat u maar weer lekker slapen'', zo zeiden verzorgsters.

B. is in 2002 in Duitsland tot 5 jaar cel en psychiatrische behandeling veroordeeld wegens seksueel misbruik van zes meisjes tussen de 7 en 14 jaar. Tijdens zijn behandeling aldaar biechtte hij de aanrandingen op de bejaarde dames in Nederland op. Omdat bij een van de bejaarde dames indertijd een DNA-spoor was veilig gesteld van de dader, kon worden aangetoond dat B. inderdaad de dader is.

Marcel B., een vroeger op school veelvuldig gepest adhd-kind, is volgens psychiaters tot zijn daden gekomen omdat hij zichzelf ''niks'' vond en er zijn leven lang naar snakte ergens succes en bewondering mee te oogsten. Hij concentreerde zich steeds meer op seksuele prikkels en experimenten en voelde de behoefte om macht uit te oefenen. Hij had een vaste vriendin, maar hun relatie vond hij saai en op seksueel gebied stelde het weinig voor. Als B. niet wordt behandeld is volgens de onderzoekers het gevaar van herhaling zeer groot. Zelf overweegt B. in een klooster te gaan na zijn vrijlating en te gaan mediteren. Uitspraak 31 december.