Schrijfster sikh-toneelstuk duikt onder

De schrijfster van het controversiele toneelstuk 'Behzti' over sikhs is ondergedoken. De vrouw, Gurpreet Kaur Bhatti, wordt bedreigd door sikhs die tegen de voorstelling zijn. Op advies van de Britse politie heeft zij haar huis verlaten.

Afgelopen zaterdag werd het Repertory Theatre in Birmingham bestormd door 400 woedende sikhs die wilden dat het toneelstuk niet werd opgevoerd. Bij de bestorming raakten drie agenten gewond. Woedende sikhs richtten binnen vernielingen aan, terwijl buiten een veldslag tussen jonge sikhs en de inderhaast opgeroepen politie woedde. Het theater besloot hierna het stuk voorlopig niet meer op te voeren

Sikhs vinden het een schande dat in het toneelstuk gewelddadige scènes zitten die zich afspelen in een sikh-tempel, waaronder een verkrachtingsscène. Gurpreet Kaur Bhatti is overigens zelf ook een sikh evenals een aantal van de acteurs.

Inmiddel heeft een ander theater in Birmingham aangegeven niet voor de terreur te willen zwichten en wel bereid te zijn het stuk te laten opvoeren. Niet bekend is of dit ook zal gebeuren na alle commotie. Boze sikhs eisen namelijk een volledig verbod op de voorstelling. Zij riepen eerder medestanders in heel Groot-Brittannië op om naar Birmingham te komen als het stuk toch weer zou worden opgevoerd. Dat is mede de reden dat het Repertory Theatre afzag van verdere opvoering.