'Bos beste politicus, Balkenende slechtste'

Volgens een enquête van het tv-programma Twee Vandaag is PvdA-leider Wouter Bos beste politicus van 2004. Op plek twee staat Geert Wilders. Een gedeelde derde plek is er voor SP-leider Jan Marijnissen en minister Rita Verdonk (VVD) van Vreemdelingenzaken en Integratie. De enquête werd gehouden onder de leden van het Twee Vandaag Opinie Panel (TOP). Meer dan 12.000 mensen brachten de afgelopen week hun stem uit via de website van de actualiteitenrubriek.

De deelnemers aan de enquête brachten ook hun stem uit op de slechtste politicus: Premier Jan Peter Balkenende staat daar op één, gevolgd door CDA-minister van Justitie Piet Hein Donner. Wouter Bos staat hier derde.

Bij de stemmen voor de beste politicus vergaarde Bos 20%. De belangrijkste argumenten waren dat de PvdA'er ''goed opkomt'' voor de mensen in het land en een ''goede vertegenwoordiger'' van zijn achterban is. Bovendien zien velen hem als een betrouwbaar politicus.

Premier Balkenende scoorde 30% bij van de stemmen bij de slechtste politicus. De premier komt volgens hen te weinig op voor de mensen in het land, heeft geen heldere boodschap heeft en is niet betrouwbaar is. Opvallend is dat ook ruim 13% van de CDA-achterban Balkenende als slechtste politicus aanwijst.


Bos de beste, maar ook twee na slechtste

-
De resultaten van de enquête onder de leden van het Opinie Panel van Twee Vandaag zijn gecorrigeerd voor de over- of ondervertegenwoordiging van een aantal groepen in de samenleving. Daarmee is het representatief geworden voor kenmerken als geslacht, leeftijd, burgerlijke staat, opleiding en spreiding over het land.

Twee Vandaag zendt vanavond de complete resultaten uit, met in de studio Wouter Bos. Nederland 2 18:15 (herhaling om 00:35).