'Beledigen agent altijd bestraffen'

D-mike-E had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Kamermeerderheid van in ieder geval PvdA, CDA en VVD vindt dat het beledigen van een agent altijd bestraft moet worden. Wanneer iemand een boete heeft gekregen en niet betaalt dan moet hij voortaan altijd voor de rechter gebracht worden. Het seponeren van dergelijke zaken moet niet meer gebeuren.

Van HeemstHet voorstel is afkomstig van de PvdA. Kamerlid Peter van Heemst: ''We moeten politieagenten goed beschermen tegen mensen die hen bedreigen, beledigen of gewelddadig tegen hen zijn. Burgers die dat doen, moeten we hard aanpakken.''. De PvdA'er reageert daarmee op een zaak in Volendam waar laatst een wildplasser, die door een politieagent werd bekeurd voor het roepen van 'Je bent een lul!', volledig vrijuit ging. De beboete man weigerde te betalen, waarna de zaak werd doorgespeeld naar het openbaar ministerie (OM), die de zaak seponeerde.

Van Heemst wil dat er bij het beledigen van een politieagent standaard ''drie gouden regels'' worden gevolgd, ongeacht de mate van de belediging. ''In de eerste plaats moet er proces-verbaal worden opgemaakt. Vervolgens moet de zaak altijd voor de rechter worden gebracht en daarna moet de politie in dit soort gevallen altijd de schade verhalen op de dader'', aldus het Kamerlid.