[spoiler] 'Nieuwsquiz niet eerlijk verlopen'

De finale van de Nationale Nieuwsquiz, die morgen door de NCRV wordt uitgezonden, is niet eerlijk verlopen. Winnaar Frits Wester zou zeker twee vragen op voorhand gekend hebben. Medekandidaten Peter R. de Vries en John van den Heuvel beweren zelfs de RTL-journalist op heterdaad te hebben betrapt.

"In de pauze, vlak voor de laatste finaleronde, kwam Frits doodnerveus naar me toe", vertelt Van den Heuvel. "Hij wilde weten hoe die film over Klaas Bruinsma ook weer heette. Ik zei: De Dominee." Presentatrice Mieke van der Weij had in de finaleronde haar vraag nog niet gesteld, of Wester riep het antwoord al. "Toen Van der Weij de woorden: 'Welke film...' uitsprak riep hij het antwoord: De Dominee, terwijl niets erop wees dat de vraag over Bruinsma zou gaan. Hetzelfde gebeurde met nog een niet afgemaakte vraag over Fanny Blankers Koen."

De verbazing bij de andere kandidaten was natuurlijk groot. Van den Heuvel: "Ik heb Frits gevraagd of hij misschien helderziend was." Het was uiteindelijk misdaadverslaggever Peter R. de Vries die licht in de zaak bracht. Medekandidaat Thomas van Luyn bekende in de kleedkamer zich schuldig te voelen. Hij had de vragenlijst voor de finale aan een van de camera's zien hangen en de vragen gewoon doorverteld aan Frits Wester, licht De Vries toe.

Van den Heuvel en De Vries zijn dan ook kwaad over het bedrog van Wester, die niet alleen het spel breekt, maar ook medefinalist en collega Jeroen Latijnhouwers benadeelt. "Natuurlijk is het een blunder van de eerste orde van de NCRV om die vragenlijst aan een camera te laten hangen. Maar ik vind het van Frits ook heel flauw om zich als de grote nieuwskenner te laten kronen, terwijl hij weet dat hij zijn eigen collega Jeroen benadeelde."