Inlia stuurt deurwaarder naar Verdonk

rob_nederlander had ons via de nieuws-submit te melden:

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie kan binnenkort bezoek van de deurwaarder verwachten. Dat zei de directeur van de vluchtelingenorganisatie Inlia, J. van Tilborg, vandaag.

Volgens Inlia houdt Verdonk zich niet aan de uitspraak van een Groningse rechtbank. Die oordeelde drie weken geleden dat de vluchtelingenorganisatie inzage dient te krijgen in de terugkeerprocedures voor vluchtelingen. De minister stuurde de organisatie wel een stapel papier, maar maakte belangrijke gegevens met een zwarte stift onleesbaar. Volgens de uitspraak van de rechtbank zouden deze gegevens openbaar moeten zijn.

Het betreft hier contactgegevens van ambassades en consulaten van landen waar de uitgeprocedeerde asielzoekers naar terug moeten. Volgens Inlia kunnen kunnen deze contactpersonen vaak bevestigen dat de terugkeer van de vluchtelingen niet mogelijk is. Het vonnis is afgelopen week door een deurwaarder van de Hoge Raad getekend. Verdonk moet voor elke dag dat ze haar afspraken niet nakomt, 250 euro betalen.

Ook de kamercommissie voor Justitie is inmiddels geïnformeerd dat de minister het vonnis niet nakomt. Een woordvoerder van het ministerie zei in een reactie vandaag dat het departement de stukken die Inlia heeft ontvangen, zal vergelijken met de uitspraak van de Groningse rechtbank.