Opdrachtgever moord Van Gogh opgepakt

geldropse_polleke had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Op het Spaanse eiland Lanzarote is door de Spaanse politie de vermoedelijke opdrachtgever van de moord op Theo van Gogh gearresteerd. Het gaat om Hassan el-Haski, de leider van een Marokkaanse terreurbeweging. Samen met drie andere Marokkanen is hij opgepakt, zo melden diverse Spaanse kranten.

De 41-jarige El-Haski zou de leider zijn van de Islamitische Marokkaanse Strijdersgroep (GICM). Deze extremistische organisatie werd in de jaren negentig van de vorige eeuw opgericht in Afghanistan door voormalige Marokkaanse strijders. Zij heeft banden met het terreurnetwerk al-Qaida.

De GCIM wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen in Casablanca in mei 2003, waarbij 45 personen om het leven kwamen. Diverse leden van deze islamitische terreurgroep zouden betrokken zijn bij de aanslagen in Madrid.

Op het moment van arrestatie waren El-Haski en de drie andere Marokkanen een logistieke basis aan het inrichten. De vier ontkwamen eerder al aan de Belgische en Franse politie, die bezig waren radicale islamitische netwerken te ontmantelen. De spaanse krant El Mundo meldt dat de arrestatie veel te maken heeft met informatie van de Franse politie over de aanwezigheid op de Canarische eilanden van een "potentieel zeer gevaarlijke" integristische islamiet.