Vier nieuwe treinstations in Gelderland

Icoon Binnenlands nieuws De provincie Gelderland zal samen met de 'Stedendriehoek' Apeldoorn-Zutphen-Deventer de bouw van vier nieuwe treinstations in het oosten van Gelderland gaan financieren. Bovendien zal er een nieuw buslijnennetwerk komen. Het is de eerste keer in Nederland dat een deel van het openbaar vervoernetwerk wordt vernieuwd zonder dat de rijksoverheid daaraan meebetaalt.

De nieuwe treinstations komen bij Apeldoorn-Osseveld, Apeldoorn-De Maten, Twello en Voorst/Empe. Om ervoor te zorgen dat de stations goed te bereiken zijn vanuit de kleine woonkernen in de omgeving, zal het buslijnennetwerk in de regio ook grondig uitgebreid worden. Bijzonder hierbij is een thuiskomgarantie voor reizigers met de laatste trein. Wie met de laatste trein reist, krijgt de garantie dat ze met een busje tot aan hun voordeur worden gebracht.

De vier nieuwe treinstations, die samen zo'n 14 miljoen euro moeten gaan kosten, moeten minimaal 4550 reizigers per dag gaan trekken. De stations moeten eind 2006 klaar zijn. Tot die tijd zullen de provincie en de gemeenten campagnes gaan voeren om mensen uit de auto in het openbaar vervoer te krijgen.