'Turkije moet genocide erkennen'

IcoonFrankrijk stelt als voorwaarde voor een toetreding van Turkije tot de Europese Unie (EU) dat het land in gesprekken over het lidmaatschap erkent dat van 1915 tot 1923 genocide is gepleegd op Armeniërs. De Franse minister De Villepin van Buitenlandse Zaken heeft dat vandaag in Brussel laten weten. In Frankrijk leeft de grootste Armeense minderheid van alle landen in de EU. Het Europese Parlement heeft de erkenning van de Armeense genocide eerder al als voorwaarde aan Turkije gesteld.

De genocide op het Armeense volk werd gepleegd bij het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk. Naar schatting werden toen anderhalf tot twee miljoen Armeniërs gedood. Veel Armeniërs werden gedeporteerd naar het huidige Syrië. Turkije heeft de genocide tot nu toe steeds ontkend.

Vandaag is in Brussel het vooroverleg gestart voor de grote EU-top die later deze week plaatsvindt. Alle Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn daar bijeen onder voorzitterschap van de Nederlandse minister Ben Bot. Het belangrijkste punt is kandidaat-lidstaat Turkije. De regeringsleiders van de EU zullen later in de week de puntjes op de i moeten zetten.

Balkenende
In het kader van de Turkse toetreding sprak premier Balkenende, in zijn hoedanigheid als EU-voorzitter, vandaag met de Duitse bondskanselier Schröder. De Duitser wil dat de onderhandelingen met Turkije niet over een aparte status maar over een volwaardig lidmaatschap van de EU gaan. Voor Schröder staat vast dat Turkije eind deze week een datum krijgt te horen waarop de onderhandelingen kunnen worden gestart. Die zullen zeker 10 tot 15 jaar duren denkt de bondskanselier.

Volgens Balkenende staat het eindresultaat van de onderhandelingen echter niet bij voorbaat vast. Zo willen de meeste lidstaten volgens de Nederlandse premier bijvoorbeeld dat Turkije het Griekse deel van Cyprus erkent. De premier spreekt vandaag ook nog met de Franse president Chirac, en bezoekt morgen de Oostenrijkse bondskanselier Schüssel.