[update] Utrechter wint Groot Dictee der Nederlandse Taal

Het Groot Dictee der Nederlandse taal zal vanavond voor de vijftiende keer worden gehouden. Vanaf 20:10 uur is op Nederland 3 te zien hoe Philip Freriks weer eens acht veelal onbegrijpelijke zinnen zullen dicteren, welke door zestig studiogasten en vele kijkers thuis zo correct mogelijk zullen worden opgeschreven. In de jury zullen Theo Jansen, Henk Vonhoff, Martine Tanghe en Piet van Sterkenburg plaatsnemen.

Van de gasten bestaat de helft uit prominenten. Onder andere Henny Huisman, Frits Wester, Sanne Wallis de Vries en Victoria Koblenko zullen dit jaar een gooi naar de titel doen, en natuurlijk ontbreekt ook deze keer Bart Chabot niet. Maar de verwachting is toch dat een niet-prominent ook dit jaar met de eer zal gaan strijken.

In 2003 won voor het eerst sinds jaren weer eens een Nederlander de titel. De Rotterdammer Oscar Fernald pakte de eer in "De hittegolf", het vooralsnog slechtst gemaakte dictee ooit. De grote vraag is uiteraard of er vanavond opnieuw een Nederlander weet te winnen, of dat ťťn van de Belgen er, net als in 2000, 2001 en 2002, met de overwinning vandoor gaat. Op dit moment is de stand 8-6 in het voordeel van onze zuiderburen.

Het dictee is dit jaar geschreven door Jan Mulder en Remco Campert; schrijvers, columnisten en meer. Zij hebben beloofd een verbaal kunstwerk af te leveren, waar menig taalliefhebber graag aan zal willen beginnen. Mulder heeft er in ieder geval zin in: "Een dictee schrijven is een genot in het vooruitzicht op gebogen hoofdjes over papier en die onbegrijpelijke tekst. De pen valt van het oor op de tafel en weet ook niet meer wat hij moet doen", aldus Mulder, die vast vooral veel op Frits Wester, eenmaal per week tafelgenoot bij Barend & Van Dorp, zal gaan letten.

Overigens is dit jaar ook voor het eerst een versie voor kinderen gehouden: Het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal. Zestig jongelingen tussen tien en twaalf jaar, veertig Nederlandse en twintig Vlaamse, moesten drie zinnen, geschreven door Cathy Spierenburg (zendercoŲrdinator van Z@ppelin), zo goed mogelijk opschrijven. Bij de opnames van vrijdag bleek echter opmerkelijk genoeg dat de kinderen niet de meeste angst hadden voor de moeilijke teksten, maar voor het schrijven met een vulpen, hetgeen verplicht was.

-
Het groot Dictee der Nederlandse taal, vanavond om 20:10 op Nederland 3. Het dictee zal na de uitzending online komen te staan op Grootdictee.nl. Het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal is vanavond om 18:10 te zien bij Z@ppelin, eveneens op Nederland 3.

Update 22:01
Het Groot Dictee der Nederlandse taal 2004 is gewonnen door de Utrechter Frans Wollrabe. Hij maakte slechts ťťn fout door in de uitdrukking "voor pampus liggen" pampus met een hoofdletter p te schrijven. De jury rekende dit in eerste instantie goed, maar later bleek het toch fout te zijn, omdat het Groene Boekje een kleine 'p' voorschrijft. Met een gemiddeld aantal fouten van 25 is dit dictee beter gemaakt dan dat van vorig jaar.

Bij de prominenten eindigde de Vlaamse VRT-presentatrice Annelies van Herck met twaalf fouten op de eerste plaats. Jaap Jongbloed (veertien fouten) en en de Vlaamse presentator JoŽl de Ceulaer (vijftien) volgden haar. Wat opviel bij de prominenten was dat de Kamerleden Jet Bussemaker (PvdA) en Wim van de Camp (CDA) de juiste spelling van Tweede-Kamerlid niet wisten, Harry van Bommel (SP) had het wel goed.

Voor de liefhebbers, de tekst van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2004:

Normen en waarden

1) Ondanks zijn chronische ingewandsziekte begon de comicus zijn dagelijkse cadans met een eigenzinnige gedachte-exercitie over normen en waarden, oftewel gedragingen die hij graag geÔmplanteerd zag bij vreemde vogels in zijn niet-geseculariseerde santenkraam.

2) Een desperate zwaluw zwenkte zonder egards rakelings langs zijn rechterooglid; wat behelsde deze even precieze als steile duikvlucht van dit creatuur, gracieus als een libellenkind?

3) De gecraqueleerde deur van zijn werkkamer ging open; het was drs. Mallebrootje, Tweede-Kamerlid uit Elst, tevens uitvinder van de geluiddemper tegen gerommel in de maag, die een exceptioneel goed humeur op 's mans gelaat fourneerde.

4) Het was ijzingwekkend kil in het in Oudhollandse stijl gedecoreerde vertrek; het jonge ding uit de achterban gooide nog wat antraciet in de kachel, vooraleer zij de hooggeplaatste confrŤres met hun modieuze moliŤres meetroonde naar de catacomben waar gebruuskeerde armlastigen bijkans voor pampus lagen.

5) In deze macabere ambiance klonk in een sinistere hoek opeens een ridicuul gerijmel; een kwetterende kwibus sms'te met een vinkenslag een geÔmproviseerde rap naar het mobiele nummer van de primus inter pares onder de pleitbezorgers voor onze normen en waarden.

6) Verifieer en royeer, linieer en prioriteer, maar ik interrumpeer; ik stuur jou naar het hellevuur, jij komische karikatuur met je quasi-boeddhistisch surrogaat in je correlerend cosmetisch internaat.

7) De heren keken beiden uit hun ogen als paleozoŽn die op het internet waren
terechtgekomen; zij deden schielijk een schietprevelementje en deleteten
onverwijld pats-boem het vileine sms'je uit het elektronische bestand.

8) Het jonge ding droeg ook een steentje bij aan de resuscitatie van de sfeer en
friemelde wat aan haar kousenband, zodat vanonder haar plissťrok een glimp van haar verleidelijk getatoeŽerde dijtje tevoorschijn kwam; Mallebrootje verijsde, de comicus hield op met prakkiseren en de wereld was weer een heerlijke likkepot!
Bron: De Gooi- en Eemlander e.a.