Extreem-rechts Turks protest tegen EU

In Istanbul hebben vandaag 6.000 Turkse nationalisten gedemonstreerd tegen aansluiting bij de Europese Unie (EU). De demonstranten zwaaiden met vlaggen en riepen leuzen als: ''Onze vlag zal niet worden gestreken en ons land zal niet worden verdeeld'' en ''Wij willen onze grond met niemand anders delen. Wij willen leven als Turken''.

Eind deze week zal op een EU-top besloten worden of er met Turkije toetredingsonderhandelingen kunnen worden geopend. De demonstranten van vandaag, die op de been waren gebracht door de extreemrechtse Nationalistische Actiepartij, zijn fel tegen de mogelijke toetreding.

Opiniepeilingen onder de Turkse bevolking wijzen overigens uit dat een grote meerderheid vůůr toetreding is. Analisten voorspellen wel dat de steun voor de nationalisten en andere anti-EU-partijen zal toenemen als Turkije door de EU wordt afgewezen.

''Hervormingen gaan door''
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zei vandaag dat mochten de regeringsleiders deze week besluiten dat de toetredingsonderhandelingen nog niet kunnen worden gestart, Turkije toch doorgaat met zijn hervormingen. Erdogan verwacht echter niet dat zijn land zal worden afgewezen: ''Een Europese Unie waarin Turkije, dat voor 99% islamitisch is, geen plaats heeft, zou uitdrukken dat de Europese Unie een christelijke club is.''

Politieke analisten voorspellen vrijwel allemaal dat de regeringsleiders van de EU komende week het groene licht zullen geven voor het openen van de toetredingsonderhandelingen. Alleen de weigering van Turkije om het onlangs tot de EU toegetreden Griekse deel van Cyprus te erkennen, zou nog roet in het eten kunnen gooien.