Duitse kardinaal: 'Islam belemmert dialoog'

Icoon Buitenlands nieuws Een religieuze dialoog met de islam is in Duitsland nooit mogelijk geweest. Ook zouden de moslims slechts een tactische lippendienst bewijzen aan de vrijheid van godsdienst. Dat zegt kardinaal Karl Lehmann, voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie.

Volgens de kardinaal heeft de islam kenmerken die het voeren van een dialoog belemmeren, en daarmee ook de integratie van moslims in westerse landen. Waar de Bijbel 'een grote mogelijkheid tot acceptatie van anderen' biedt, bevat de islam volgens Lehmann 'bijna absolute' krijgshaftige, op overwinning gerichte elementen. "Mohammed was een krijger. Verovering is in de islam een centraal paradigma."

Om die reden denkt de kardinaal dat er van een eerlijke interreligieuze dialoog met de islam weinig terecht zal komen. "Het ontbreekt aan de daarvoor benodigde wederkerigheid", zo zegt Lehmann. "Zo kun je in Rome wel een enorme moskee bouwen, maar is alleen al een kerkdienst houden in Saoedi-Arabië problematisch. De wederzijdse erkenning van grondrechten moet gewaarborgd zijn, anders kan er geen dialoog zijn", aldus de kardinaal.

De uitspraken van de kardinaal voeden het onlangs weer opgelaaide integratiedebat in Duitsland. Daar is de discussie rondom de maatschappelijke verhoudingen weer actueel geworden na de moord op Theo van Gogh. In het debat wordt Nederland vaak aangehaald als het toonbeeld van een mislukt integratiebeleid.