Joesjtsjenko ziek door dioxinevergiftiging

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

De Oostenrijkse arts die de Oekraïense oppositieleider en presidentskandidaat Viktor Joestjsjenko onderzocht, heeft zaterdag bekendgemaakt dat zijn patiënt in september het slachtoffer is geworden van een dioxinevergiftiging. "Er is geen twijfel mogelijk", aldus dokter Michael Zimpfer, de directeur van de Rudolfinerhaus-kliniek in de hoofdstad Wenen waar de 50-jarige Joesjtsjenko is onderzocht en behandeld. "Er waren hoge concentraties dioxine, zeer waarschijnlijk oraal toegediend".

Zimpfer stelt niet vast dat er sprake is geweest van een opzettelijke vergiftiging. Wel acht hij het waarschijnlijk dat de giftige stof is toegediend door een "derde partij". De concentratie dioxine in het lichaam van Joesjtsjenko duizend maal boven het normale niveau.

Door het hoge dioxine-gehalte is vooral Joesjtsjenko's gelaat ernstig aangetast. De medici stellen dat er verder geen blijvende letsel aan Joesjtsjenko's interne organen ontstaan. Dioxine staat voor een groep nauw aan elkaar verwante gifstoffen die kanker en de dood kunnen veroorzaken. Het middel werd onder meer gebruikt voor het ontbladeringsmiddel Agent Orange. Naast kanker kan dioxine ook gelaatsmisvormingen en schade aan lever en zenuwstelsel veroorzaken.

Joesjtsjenko beschuldigt ondertussen zijn politieke tegenstanders ervan dat ze hem wilden vermoorden. Op 6 september moest de pro-Westerse Joesjtsjenko wegens ernstige ziekteverschijnselen zijn campagne staken. Sindsdien is zijn gezicht bijzonder pokdalig en deels verlamd. Zimpfer denkt dat de oppositieleider weer volledig zal genezen al zal het herstel aan zijn gezicht lang duren.

Viktor Joesjtsjenko
Viktor Joesjtsjenko voor en na de vergiftiging