Vertrouweling Berlusconi negen jaar de cel in

Een naaste medewerker van de Italiaanse premier Berlusconi is zaterdag door een Siciliaanse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar wegens samenwerking met de Siciliaanse maffia. De man, Marcello Dell'Utri, is een vertrouweling van de premier, senator en één van de oprichters van zijn partij Forza Italia. Tegen hem was elf jaar cel geëist.

De rechtszaak duurde zeven jaar. Dell'Utri werd uiteindelijk veroordeeld voor zijn rol als tussenpersoon tussen de maffia en de politieke en zakelijke top in Italië. Hij zou eind jaren zeventig geld hebben aangenomen van de maffia en dat geld in het reclamebureau Publitalia hebben gestoken. Dat bureau, waar Dell'Utri toen directeur van was, is eigendom van de holding Fininvest van Berlusconi. Dell'Utri heeft zijn betrokkenheid altijd ontkend en zei in beroep te zullen gaan.

Berlusconi zelf werd vrijdag vrijgesproken van corruptie. Er was acht jaar cel tegen hem geëist voor het omkopen van rechters in de jaren '80 en '90. De rechter in deze zaak was van mening dat sommige feiten verjaard zijn.