Gemeenten tegen extra verkoopdag vuurwerk

Icoon Binnenlands nieuws De gemeenten zijn tegen een extra verkoopdag voor vuurwerk. Dat heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zaterdag schriftelijk aan staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu laten weten. Van Geel liet eerder via de media doorschemeren positief tegenover de extra dag te staan.

Dit jaar moeten verkooppunten en opslagplaatsen voor vuurwerk aan extra strenge regels voldoen. De regels, die werden opgesteld na de vuurwerkramp in Enschede, schrijven onder andere een sprinklerinstallatie voor alle verkooppunten voor. De bedrijven kregen 2,5 jaar de tijd om de aanpassingen door te voeren.

Uit een onderzoek bleek in oktober dat meer dan de helft van de verkooppunten niet aan de strengere eisen voldoet. Van de grootleveranciers voldeed zelfs driekwart niet aan de regels. De belangrijkste overtreding was het ontbreken van sprinklerinstallaties.

Omdat een groot deel van de verkooppunten dus nog niet aangepast is op de nieuwe regels, zal er dit jaar op veel minder plaatsen vuurwerk verkocht worden. De vuurwerkbranche pleitte daarom voor een extra verkoopdag. Volgens de VNG is dit echter juridisch niet mogelijk, omdat er alleen vuurwerk verkocht mag worden op de laatste drie dagen van het jaar. Bovendien zou de extra verkoopdag ook meer overlast door het te vroeg afsteken van vuurwerk met zich meebrengen.