Ex-Pantera-gitarist werd gedood door een fan

NCS en Rolfxx hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De man die woensdagavond tijdens een metalconcert in de Amerikaanse staat Ohio voormalig Pantera-gitarist Darrell 'Dimebag' Abbott doodschoot blijkt een doorgedraaide fan van de roemruchte metalband te zijn. De 25-jarige Nathan Gale kon het niet verkroppen dat zijn favoriete groep twee jaar geleden uiteen ging, en achtte Abbott verantwoordelijk voor de split.

Abbott trad woensdag met zijn nieuwe band Damageplan op in nachtclub Alrosa Villa in Columbus, Ohio. Tijdens het eerste nummer kwam Gale het podium op en richtte een pistool op Abbott. "Jij hebt Pantera uiteen doen gaan", riep de schutter nog naar de muzikant. Behalve Abbott kwamen een roadie, een fan in het publiek en een medewerker van de nachtclub om het leven. Gale werd even later door een toegesnelde politieman doodgeschoten. De man wordt door kennissen omschreven als een agressieve American Football-speler, die zich voor een wedstrijd oppepte met muziek van Pantera.

De metalband Pantera was in de eerste helft van de jaren negentig ťťn van de populairste heavy metal formaties in de Verenigde Staten. In 1995 en 2001 was de band genomineerd voor een Grammy, een belangrijke muziek-onderscheiding. In 2002 ging de band uiteen. Een jaar later richtte Dimebag Abbott samen met zijn broer Vinnie Paul, ook ex-Pantera, de groep Damageplan op. In juni van dit jaar trad Damageplan nog op in de Melkweg in Amsterdam.

Geschokte reacties
De muziekwereld reageert geschokt op het incident. "Hij was een goede vriend van mij. Ik ben ontroostbaar. Waarom heeft iemand dit toch gedaan?", verklaart Ozzy Osbourne. Jonathan Davis van Korn noemt Dimebag en Pantera de voornaamste redenen waarom hij in een metalband is gegaan. Lars Ulrich van Metallica noemt de moord 'ongelofelijk'. Fans van de vermoorde gitarist kwamen donderdag samen in de nachtclub waar de dag ervoor de schietpartij plaatsvond.

Darrell Dimebag Abbott
Darrell 'Dimebag' Abbott in actie