Gouda na 40 jaar op eigen benen

Gouda staat voor het eerst sinds veertig jaar niet meer onder financieel toezicht van het Rijk. Voor de gemeente geldt niet langer de zogenoemde 'Artikel 12 status'. Dat betekende dat het stadsbestuur voor veel uitgaven toestemming moest vragen aan de Rijksoverheid.

Wethouder Keulen is blij met de verkregen zelfstandigheid. Zijn gemeente zat al sinds de start van de invoering van het artikel in deze regeling omdat er te veel geld werd uitgegeven. "Onze financiële mensen zijn erg opgetogen dat we nu op onze eigen benen kunnen staan", zo zei hij vandaag.

Met een flinke afkoopsom van 44 miljoen euro kan Gouda nu weer op eigen benen staan. Maar de gemeente heeft meer geld nodig door de snel verzakkende bodem. Met de afkoopsom neemt het gemeentebestuur dan ook geen genoegen. Via de rechter wil ze meer geld afdwingen van het Rijk om zo de begroting helemaal rond te krijgen. "Als we gewoon meer geld uit het gemeentefonds krijgen is het ook goed", zo zei wethouder Keulen. Zelf denkt de gemeente bijvoorbeeld het komende jaar 21,5 miljoen euro te moeten besteden aan het openbaar gebied. Het ministerie vindt 19 miljoen voldoende.