Verkrachting tijdens slaap: man vrijgesproken

Icoon opmerkelijk nieuwsEen 34-jarige man uit Noorwegen is vrijgesproken van verkrachting van een slapende vrouw, nadat hij voor een rechtbank in het West-Noorse Inderoy succesvol betoogde dat hij mogelijk zelf ook sliep. Twee van de drie rechters in de zaak waren van mening dat deze lezing niet geheel onwaarschijnlijk is.

De 18-jarige vrouw was na een feestje bij vrienden op een bank in slaap gevallen. Ze werd onaangenaam gewekt, toen ze ontdekte dat de man haar ontkleed had en bezig was haar te neuken. De verkrachter beweerde dat hij pas wakker werd op het moment dat de vrouw om hulp begon te schreeuwen.

"Hij heeft betoogd dat hij sliep, en de meerderheid van de rechters was van mening dat ze deze mogelijkheid niet geheel konden uitsluiten", stelde advocaat Riig tegen de pers. De advocaat weigerde in te gaan op speculaties hoe de slapende man de vrouw kon ontkleden en vervolgens penetreren. Een voormalige partner van de man zou volgens Riig echter hebben verklaard dat het haar ook meerdere keren overkomen is.