OM wil 'kindermoordenaar' vrijhebben

Het Openbaar Ministerie (OM) onderneemt pogingen om de tot 18 jaar en TBS met dwangverpleging veroordeelde Kees B. op vrije voeten te krijgen. B. werd in 2002 veroordeeld voor de moord op het Schiedamse meisje Nienke Kleiss (10) en poging tot moord op haar vriendje Maikel. Zij werden op 21 juni 2000 in het plaatselijke Beatrixpark aangevallen door een pedofiel. Maikel (nu 15 jaar) wist toen te ontkomen, door zich tijdens een wurgpoging en steekpartij voor dood te houden. Hij heeft echter wel een hersenbeschadiging opgelopen door de wurgpoging.

Het OM is er nu echter van overtuigd dat niet Kees B. maar serieverkrachter Wik H. uit Hoek van Holland de werkelijke dader is. H., die eerder dit jaar voor een verkrachting werd aangehouden bekende ineens de dader van de moord op Nienke te zijn. DNA-onderzoek naar sporen die op het lijkje van het kind werden aangetroffen blijken overeen te komen met DNA van Wik H.

Kees B. kan niet zomaar op vrije voeten worden gesteld omdat hij ook in hoger beroep werd veroordeeld tot 18 jaar en TBS. Een verzoek om cassatie werd in april 2003 door de Hoge Raad verworpen, zodat het vonnis onherroepelijk werd. Een nieuw cassatieverzoek zal wel ingediend worden, maar daar kan zo een jaar over heen gaan. Waarschijnlijk moet minister Donner van Justitie persoonlijk toestemming verlenen om B. uit gevangenschap vrij te laten. Uiteindelijk moet een rechtbank het vonnis tegen B. vernietigen.

-
Zie ook: Bizarre wending moordzaak Nienke Kleiss

Andere berichten die eerder op FOK! verschenen hierover:
Verdachte van moord op Nienke ontkent
Moordenaar Nienke pleegde nog een moord?
17 jaar geŽist tegen verdachte moord Nienke