RTL: 'LPF pleegde valsheid in geschrifte'

deWit had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsDe Lijst Pim Fortuyn (LPF) heeft in haar boekhouding valsheid in geschrifte gepleegd. Dat meldt het RTL Nieuws vanavond, na eigen onderzoek. In de boekhouding werden facturen aangetroffen van een Belgisch beveiligingsbedrijf. Het bedrijf, dat contant zou zijn betaald, blijkt bij nader onderzoek echter onvindbaar.

Voormalig bestuurslid en partijdirecteur Ruud Both zou persoonlijk de betalingen uit de partijkas hebben opgenomen. Aan het bedrijf Safe Security Europe is volgens aangetroffen facturen van 2003 tot halverwege 2004 60.000 euro betaald. Het bedrijf, dat gevestigd zou zijn in Brussel en Antwerpen, blijkt voor het onderzoeksteam onvindbaar. Telefoonnummers op de facturen kloppen niet, en een BTW-nummer of inschrijving bij de Kamer van Koophandel wordt niet aangetroffen. Dit laatste is in BelgiŽ verplicht.

Het Openbaar Ministerie deed eerder onderzoek naar mogelijke fraude bij de LPF, maar zei toen geen strafbare feiten te hebben gevonden. Volgens RTL Nieuws had het OM destijds maar een beperkt gedeelte van de administratie hebben onderzocht. RTL zegt de beschikking te hebben gehad over de complete financiŽle administratie. Het is volgens de zender voor het eerst dat er bij een Nederlandse politieke partij fraude wordt aangetoond.

LPF betreurt 'mogelijke fraude'
Interim-voorzitter Snel van de LPF laat, mede namens Kamerlid Mat Herben, in een reactie weten dat hij mogelijke fraude betreurt. "Het is juist dat de LPF in deze barre tijden frequent een beroep heeft gedaan op beveiligingspersoneel en daaraan veel geld heeft uitgegeven. Als dit personeel zwart heeft gewerkt, al dan niet met medeweten van het vorige bestuur, betreuren wij dat zeer", zegt Snel. Hij wijst erop dat de bedragen die voor beveiliging zijn bestemd niet afkomstig zijn van overheidssubsidie, maar van financiers.