[update] Morgen geen bus in Noord-Nederland

drwurn had ons via de nieuws-submit te melden:

De kans is groot dat er morgen geen bussen rijden in Noord-Nederland. Buschauffeurs van het bedrijf Arriva hebben namelijk het voornemen om te gaan staken. Er vallen noodgedwongen ontslagen omdat de overheid, volgens Arriva, te veel bezuinigt. "Als Arriva doen we er echt alles aan om snel tot een constructieve oplossing te komen. En net als alle andere betrokkenen zetten we ons in voor het behoud van zoveel mogelijk arbeidsplaatsen. Maar ook Arriva ontkomt helaas niet aan bezuinigingen. Waardoor we gedwongen worden onze organisatie aan te passen. Zodat onze vervoerskwaliteit op peil blijft en het buskaartje betaalbaar", zo schrijft de vervoerder op haar site.

Arriva moet volgend jaar op last van de overheid 7,5 miljoen euro bezuinigen op het busvervoer in Groningen en Drenthe. Het bedrijf zegt met de rug tegen de muur te staan en niet te kunnen garanderen dat er geen ontslagen vallen.

Het bedrijf verzorgt het openbaar busvervoer in de provincies Friesland, Groningen en Drente en in delen van de provincies Overijssel, Flevoland, Zuid-Holland en Gelderland. De vakbonden en de directie van Arriva hebben vanmiddag spoedoverleg in Heerenveen zonder resultaat afgesloten omdat de Arriva-directie weigerende te garanderen dat er geen gedwongen ontslagen vallen onder de buschauffeurs. Alleen de rechter in Utrecht kan de staking nu nog verbieden.

Update 22.11 uur
RTV Noord meldt dat de eerder aangekondigde staking van Arriva morgen definitief doorgaat. Dit heeft de rechtbank in Utrecht zojuist bekendgemaakt. Hierdoor zullen er morgen vanaf 05.00 uur in Groningen en grote delen van Drenthe en Friesland geen bussen rijden.