Arts: 'Viktor Joesjtsjenko werd vergiftigd'

neegij, mkrijt, femmke en DivineJester hadden ons via de submit te melden:

Icoon politiek buitenland nieuwsDe OekraÔense oppositieleider Viktor Joesjtsjenko is tijdens de verkiezingscampagne in zijn land vergiftigd. Dat zegt een arts van een Oostenrijkse kliniek die de politicus behandelde. De vergiftiging zorgde ervoor dat het gezicht van de 50-jarige Joesjtsjenko in korte tijd ernstig verminkt raakte.

In een interview met The Times zegt dokter Nikolai Korpan te verwachten dat binnen enkele dagen duidelijk zal worden welke stof de oorzaak is. Met behulp van Britse, Amerikaanse en Franse specialisten is vast komen te staan dat het moet gaan om een zeldzaam gif, dat is toegediend met het doel de oppositieleider te doden. Joesjtsjenko heeft altijd al beweerd dat de verminking van zijn gelaat het gevolg moet zijn van vergiftiging. Hij verdenkt de geheime dienst van zijn land.

Viktor Joesjtsjenko
Viktor Joesjtsjenko voor en na de vergiftiging

Timosjenko
Interpol heeft een arrestatiebevel tegen een belangrijke medestander van Joesjtsjenko ingetrokken. De 44-jarige politica Julia Timosjenko is kandidaat voor het premierschap, maar wordt door de Russische justitie gezocht op verdenking van fraude. Ze zou hooggeplaatste Russische militairen hebben omgekocht toen ze in de jaren negentig met haar man een succesvol importbedrijf voor energie runde. Het arrestatiebevel tegen haar man blijft van kracht.