Eis tegen site wegens uitlokken jodenhaat

Tegen de 53-jarige Ivo J. uit Schijndel is vandaag 300 euro boete en drie weken voorwaardelijke celstaf geëist wegens het uitlokken van jodenhaat op de pro-Palestijnse internetsite Dutchpal.com. Op de website stonden onder meer artikelen waarin de massavernietiging van de joden in de Tweede Wereldoorlog (holocaust) wordt ontkend.

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) deed in maart van dit jaar aangifte tegen J., die de eigenaar en tevens auteur is van de website. Ook het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) diende een klacht in.

De verdachte zei tegen de rechter dat hij niet de bedoeling had mensen te kwetsen. ''Ik wilde alleen objectieve informatie geven.'' Dat deed J. onder meer door het plaatsen van een vertaald artikel van Richard Harwood, waarin de holocaust ''het meest kolossale stuk fictie'' uit de geschiedenis wordt genoemd.

De officier van justitie zei blij te zijn dat er achter de site geen extreem-rechtse organisatie schuil ging maar slechts ''een galspuwende zot met weinig relativeringsvermogen''. Hij bracht de zaak voor de rechter omdat de man moeilijk tot inkeer bleek te brengen. Hij wilde in eerste instantie namelijk het gewraakte artikel niet van zijn website afhalen. Inmiddels is de gehele inhoud van de site verwijderd, en heeft J. een mededeling geplaatst dat dit gedaan is na klachten van het CIDI. Hij vergelijkt zichzelf op zijn site met Galileo, die ook niet werd geloofd in zijn tijd.

De advocaat van de man vindt dat haar cliënt alleen maar wilde deelnemen aan het publieke debat. De man zelf wil graag zijn site weer voortzetten, desnoods zonder het artikel waarin de jodenvernietiging wordt ontkend. Uitspraak op 21 december.