Kabinet wil terreurgroepen op zwarte lijst

JosephRoosenbaum had ons via de nieuws-submit te melden:

Het kabinet wil alle organisaties die op de Europese terrorismelijst staan, in Nederland verbieden. Actieve deelneming aan zo'n organisatie moet strafbaar worden. Dat voorstel wordt vandaag door minister Donner van Justitie en minister Bot van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer gedaan.

Het kabinet wil dat terroristische organisaties zoals PKK, Hamas en Stichting Al-Aqsa voortaan uit Nederland worden geweerd. Nu is het zo dat van organisaties die op de EU-lijst staan, de bankrekeningen kunnen worden bevroren. Het wetsvoorstel dat het kabinet nu indient, komt in feite neer op een verbod.

Als het voorstel wordt aangenomen hoeven genoemde organisaties niet ontbonden te worden. Wel moeten de leden al hun activiteiten staken. Als ze dat niet doen (bijvoorbeeld doorgaan met fondsen werven of propaganda maken) riskeren ze een gevangenisstraf van één jaar.

Een andere regeling die ook aan de Kamer zal worden voorgelegd maakt het mogelijk om op te treden tegen buitenlandse organisaties die niet op de EU-terrorismelijst staan. Op verzoek van het Openbaar Ministerie kan de rechter in zo'n geval verklaren dat de organisatie ''handelt in strijd met de openbare orde''. Met zo'n uitspraak houdt een organisatie feitelijk op te bestaan, omdat ze niets meer mag ondernemen.