CDA: 'Inburgeren autochtonen is onzin'

Icoon politiek binnenland nieuws De uitgelekte plannen om ook autochtone Nederlanders te laten inburgeren heeft tot consternatie geleid bij het CDA. Kamerlid Sterk noemt het plan dat minister Verdonk van Integratie en Vreemdelingenzaken wil gaan invoeren 'onzin'. Ook de andere politieke partijen hebben zo hun bedenkingen bij Verdonks voornemens.

Één van de punten van het inburgeringsplan luidt: niet alleen allochtonen moeten verplicht integreren, maar ook autochtone Nederlanders die minder dan acht jaar onderwijs hebben genoten. Daarover zegt CDA-er Sterk: "Het is de omgekeerde wereld. Het moet gaan om mensen die de taal niet kennen. Wij moeten geen energie gaan steken in groepen die geen inburgering nodig hebben."

De PvdA en GroenLinks denken dat met het voorstel een te grote groep mensen inburgeringsplichtig wordt gemaakt. Zo zouden enkel uitkeringsgerechtigden en vrouwen in achterstandsituaties een inburgeringsexamen moeten halen.

De SP vindt dat het plan van Verdonk nog niet ver genoeg gaat. Zo zou de inburgering niet alleen moet worden verplicht voor mensen met een uitkering, maar ook voor hun partners. Oudkomers zouden niet meer aan het inburgeringsexamen moeten worden onderworpen. In plaats daarvan moeten allochtone ouders speciale begeleiding krijgen, zodat goed op de hoogte zijn wat met kun kinderen op school gebeurt.