'45 miljoen dode kinderen door falen G8'

Wereldwijd zullen circa 45 miljoen kinderen de komende tien jaar overlijden doordat rijke landen hun beloften op het gebied van armoedebestrijding niet nakomen. Dat staat in een vandaag geopenbaard rapport van de internationale organisatie Oxfam, waarvan Novib de Nederlandse tak is.

Volgens het rapport hebben landen als de Verenigde Staten, Duitsland en Japan hun beloften uit 1970 verbroken om 0.7% van hun bruto nationaal inkomen in ontwikkelingshulp te steken. Oxfam-directrice Barbara Stocking: ''Gedurende 35 jaar heeft géén van de leden van de G8 zijn doelstelling gehaald. De budgetten van rijke landen voor hulp zijn sinds 1960 gehalveerd. Het gaat hier niet om liefdadigheid, maar gerechtigheid. Terwijl rijke landen rijker worden, geven ze steeds minder. Dit is een schandaal waar een eind aan moet komen.''

-
Tot de G8 – de groep van de grootste industrielanden - behoren de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Japan, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Rusland.
Eerder dit jaar werd op een EU-top over ontwikkelings-samenwerking afgesproken dat binnen de EU na 2006 gemiddeld 0.39% van het bruto nationaal inkomen aan ontwikkelingshulp moet worden besteed. In Nederland ligt dit percentage overigens op 0.8%.