Bart-Jan Spruyt zeer somber over islam

Icoon Binnenlands nieuwsDr. Bart-Jan Spruyt, directeur van de conservatieve Edmund Burke Stichting, heeft zich zeer pessimistich uitgelaten over de islam in Nederland. Daarbij is hij naar eigen zeggen niet over één nacht ijs gegaan. Ik ben heel somber en pessimistisch. Het behoort tot het wezen van de islam om zich via geweld te verspreiden. De radicalisering die met de moord op Van Gogh zichtbaar is geworden, is nog maar het topje van de ijsberg.""

Het afgelopen jaar heeft Spruyt grondig onderzoek naar de islam gedaan en haar geestelijk vertegenwoordigers in Nederland. Eigenlijk is hij zelfs zeer somber gestemd, maar wil zich daarbij tegelijk niet neerleggen. "We zullen het debat moeten aangaan, hoe soft dat ook mag klinken. Maar daarbij pleit ik wel voor het afleggen van elke naïviteit. Want het is in ieder geval duidelijk dat het niet vanzelf goed komt met de islam in onze samenleving. We zullen er hard voor moeten werken."

Volgens Spruyt zit er een fundamenteel verschil in de oorsprong van de islam en die van het christendom in Europa: "Het christendom heeft zich in de geschiedenis verbreid via predikers die het Evangelie aan de mensen wilden verkondigen. Pas nadat er christelijke maatschappelijke organisaties waren ontstaan, heeft dat op den duur geleid tot staatkundige veranderingen: keizer Constantijn riep het christendom in de vierde eeuw uit tot een door de staat geoorloofde godsdienst. Bij de islam is dat op een tegenovergestelde manier gegaan. Deze godsdienst heeft zich op een zeer gewelddadige wijze verbreid, als het ware van boven naar beneden, terwijl dat bij het christendom meer van onder naar boven is gegaan."

Spruyt staat pessimistisch tegenover het idee om de islam te verbinden met de democratie. In het debat daarover hebben christenen "de laatste tijd de neiging om de verkeerde positie te kiezen. Veel christenen zien moslims ten onrechte als bondgenoten in de strijd tegen een anti-godsdienstige meerderheid. Ze doen dit uit angst om hun eigen verworvenheden te verliezen."
_
Voor een uitgebreid interview, zie hier.