Submission shockeert Deense moslims

HeinsPim en JosephRoosenbaum hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Media nieuws Ook in Denemarken heeft de uitzending van de film Submission voor grote opschudding gezorgd bij Deense moslims. Daar heeft een deel van hen bij de politie aangifte gedaan tegen de televisiezender, die de film, waarin de meest vrouwonvriendelijke teksten uit de koran onder de aandacht worden gebracht, uitzond.

De groep moslims zegt zich door de film van de vermoorde cineast Theo van Gogh en VVD-Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali diep beledigd te voelen. Dat liet de advocaat namens in totaal twintig moslims weten. De Deense publieke omroep Danmarks Radio (DR) zond de film in zijn geheel uit. Ook werden in nieuwsuitzending herhaaldelijk fragmenten van de film vertoond.

Volgens de groep moslims heeft DR de grenzen overschreden. De advocaat van hen zegt dat de film wordt gezien "als een buitengewoon ernstig en manipulatieve belediging van hun religie". Volgens de strafpleiter bestaat zijn groep cliënten uit zowel moslimgeestelijken als gewone gelovigen.

In een reactie op de aanklacht zegt DR niet thuis te zijn voor de kritiek. De uitzending van Submission is volgens de omroep geen sensatiezucht of een bewuste belediging. De zender toonde de fragmenten "om het debat over gelimiteerde of ongelimiteerde vrijheid van meningsuiting in perspectief te zetten", aldus een verklaring.