Inwoners van de Randstad spreken het snelst

geldropse_polleke attendeerde ons via de nieuws-submit op het volgende:

Icoon Algemeen nieuwsBewoners van de Randstad spreken sneller dan mensen elders in Nederland. Ze produceren gemiddeld 5,42 lettergrepen per seconde. In andere regio's gaat het spreken beduidend langzamer. Taalwetenschappers van de Universiteit van Antwerpen hebben dit vastgesteld.

Het aantal lettergrepen dat in Groningen, Drenthe en Zuid-Gelderland wordt gesproken is gemiddeld 4,96 per seconde. In Limburg is dit 4,89. Ook in Vlaanderen zijn er regionale verschillen. Daar spreken inwoners van Oost-Vlaanderen met 4,43 lettergrepen het snelst en komen inwoners van Belgisch Limburg er tot slechts 4,14 per seconde.

Een duidelijke verklaring voor de regionale verschillen hebben de onderzoekers niet. Mogelijk speelt het drukkere levensritme van de Randstedeling een rol. Of komt het doordat Randstedelingen over het algemeen het standaard-Nederlands beter beheersen en minder gehinderd worden door een dialect.

Ook sekse en leeftijd blijken van invloed op de spreeksnelheid. Zo zijn mannen doorgaans rapper dan vrouwen en is de jongere generatie sneller dan de oudere. Tijdens het onderzoek werd gesproken met 160 leraren uit Nederland en Vlaanderen, waaronder evenveel mannen als vrouwen. Van de bestudeerde groep was de ene helft jonger dan 40 jaar, de andere ouder dan 45 jaar.