BBC wil Springer musical niet censureren

Icoon Media nieuwsDe Britse omroep BBC riskeert een stortvloed aan klachten met het voornemen om de musical 'Jerry Springer - The Opera' uit te zenden. Ondanks bezorgdheid van religieuze groeperingen en tv-waakhond Mediawatch denkt de omroep er niet over de uitzending te kuisen. Met het grote aantal 'obscene woorden' zal de musical over de Amerikaanse talkshow het Engelse tv-scheldrecord verbreken.

Dat record staat momenteel op naam van de film Reservoir Dogs, uitgezonden door Channel 4. De ruim 8.000 scheldwoorden in 'Jerry Springer - The Opera' doet de film van Quentin Tarantino met 246 scheldwoorden tot braaf verbleken. De musical bevat alleen al 3.168 keer het f-woord ('fuck') en 297 maal het volgens kijkers meest aanstootgevende c-woord ('cunt'). Tapdansende Ku Klux Klan leden en een scheldwoordenstrijd tussen Jezus en de duivel zullen ongetwijfeld ook voor ophef zorgen. Verder komen er liedjes voorbij met titels als 'Pregnant by a Transsexual', 'Talk To The Ass' en 'Here Come the Hookers'.

Grenzen van smaak en fatsoen
De musical, die in Londense theaters sinds 2001 draait, won reeds vier awards, waaronder de prestigieuze Olivier Award. Acteur David Soul, 'Hutch' in de jaren zeventig serie Starsky & Hutch, speelt de rol van talkshowhost Jerry Springer. Roly Keating, woordvoerder van de BBC, meent dat de musical de grenzen van smaak en fatsoen verlegt. "De musical zal worden gefilmd zoals de show op het podium is. We zullen waarschuwen voor het woordgebruik, maar we willen niets censureren", stelt Keating. John Beyer van Mediawatch denkt dat het slechte taalgebruik kijkers afschrikt. Beyer: "De BBC zou haar reputatie moeten verbeteren omdat het haar statuten in 2006 gaat vernieuwen. Is dit programma representatief voor dit voornemen?"


Jerry Springer - The Opera
Jerry Springer - The Opera