BelgiŽ: imam verdacht van schuldig verzuim

In BelgiŽ is in de zaak van de 35-jarige Turkse man die vorige maand vier vrouwen vermoordde, een imam in verdenking gesteld wegens 'schuldig verzuim'. Die juridische term houdt onder meer in dat iemand op de hoogte was van een nog te plegen strafbaar feit, maar dat niet heeft gemeld (niet heeft ingegrepen).

Het gaat om de imam van een grote Turkse moskee uit Gent. De dader, Osman Calli, zou kort tevoren de moslimgeestelijke hebben opgebeld om raad te vragen. Volgens justitie zou Calli hebben gevraagd of het gerechtigd was om eerwraak te plegen op zijn vrouw, die hij verdacht van ontrouw.

De imam zegt dat er helemaal niet over moord is gesproken. Calli belde volgens hem omdat hij huwelijksproblemen had. De imam zegt dat hij dacht dat Calli dronken of gek was. Bovendien zou het telefoontje anoniem zijn geweest.

Daags na het telefoontje vermoordde Calli vier vrouwen, onder wie zijn echtgenote, zijn zwangere zus en zijn ex-vriendin. Hij verwondde ook de nieuwe partner van zijn vrouw en van zijn ex-vriendin.

De imam is wel in staat van beschuldiging gesteld, maar niet aangehouden.