Partij voor jonge Marokkanen in oprichting

Icoon politiek binnenland nieuwsEr is een nieuwe politieke partij in de maak. De initiatiefnemers willen zich met name richten op jonge Marokkanen, maar wenst niet nadrukkelijk met de islam geassocieerd te worden. Enkele ondernemers van Marokkaanse afkomst zouden voor de financiële middelen zorgen om een partij op te richten.

"Het moet een toegankelijke partij zijn, nadrukkelijk voor Marokkaanse jongeren, maar in principe voor iedereen. En als je je Moslim Democratische Partij noemt, of zoiets, dan word je toch meteen afgebrand. Dan krijg je: 'Daar heb je de AEL deel 2", zegt Mohammed Jabri, woordvoerder van de nog naamloze partij. Jabri neemt nadrukkelijk afstand van de partij van Abu Jahjah. "De AEL streeft naar segregatie, en dat is een achterhaald idee. Wij willen de totale acceptatie, dat is de norm."

Jabri is als columnist en redactielid verbonden aan de internetsite Elqalam.nl. Deze site kwam onlangs in het nieuws vanwege een anti-homomanifest. In een verklaring stelt Jabri echter dat Marokkanen in Nederland moeten kiezen. "Marokkanen zullen bepaalde dingen overboord moeten gooien, omdat ze hier leven. Blijf ik hier, voed ik mijn kinderen hier op, dan moet ik niet het idee blijven koesteren dat ik ooit terugkeer naar Marokko, en daar naar leven. Maar aan de andere kant zullen Nederlanders moeten accepteren dat sommige gewoonten, zoals onze religie, nu eenmaal nodig zijn om je Marokkaan te voelen." In een interview met Het Parool stelt de internetcolumnist verder dat bedrijven geen voorrang moeten geven aan allochtonen.

De groep initiatiefnemers wil de komende maanden via een enquête op scholen peilen of er überhaupt behoefte is aan een nieuwe partij. "Als Marokkaanse jongeren zich vertegenwoordigd voelen, hebben wij geen recht van spreken", stelt Jabri. Het is de bedoeling dat de aandacht eerst op een aantal grote steden wordt gericht. Op termijn moet de partij een landelijk bereik hebben.