Kwart internetters 'googlen' naar collega's

Icoon Digital nieuwsBijna een kwart van alle internetters checkt wel eens de naam van een collega, baas of klant via de internetzoekmachine Google. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. De meesten zeggen uit nieuwsgierigheid te handelen. Daarnaast is zo'n 85 procent van de ondervraagde personen op zoek naar persoonlijke informatie.

Wie een naam in het zoekveld intypt kan bijvoorbeeld een website met oude foto's van die persoon tegenkomen. Of oude informatie waaraan de bewuste persoon liever helemaal niet herinnerd wordt. De Amerikaanse Adriane Aul zegt vaak te googlen op namen van bekenden. "Eigenlijk doe ik het uit nieuwsgierigheid. Even kijken wat er allemaal over bekenden te vinden is", verklaart Aul.

Harvard-student Derek Bambauer ziet een belangrijke keerzijde aan het 'gegoogle'. Bambauer: "Het kan zijn dat de gezochte persoon uiteindelijk wordt gediscrimineerd door het vinden van persoonlijke informatie. Bijvoorbeeld als een werkgever een sollicitant wil natrekken en uit de zoekresultaten de politieke voorkeur of gezondheidstoestand van de persoon tegenkomt."