Rouw en organisatie uitvaart prins Bernhard

De rouw en de organisatie van de uitvaart van prins Bernhard zullen waarschijnlijk sterk overeenkomen met die rond het overlijden van prins Claus (oktober 2002) en van koningin Juliana (maart 2004). Vermoedelijk zal de uitvaart op zaterdag 11 december plaatsvinden. De prins zal worden bijgezet in de grafkelder van de Oranjes in de Nieuwe Kerk in Delft.

Er zal geen officiële nationale rouw worden afgekondigd. Dat is niet gebruikelijk in Nederland. Wel kunnen burgemeesters bepaalde evenementen stilleggen. Het hof zal tot na de bijzetting hofrouw afkondigen. De Koninklijke familie beslist hoe daaraan inhoud wordt gegeven. De koninklijke standaard op de paleizen krijgt een zwarte wimpel. Waarschijnlijk zal ook het publiek in de gelegenheid worden gesteld om afscheid te nemen van de prins.

Vergadering Tweede Kamer stopgezet
Kamervoorzitter Frans Weisglas heeft om 21:30 uur een korte verklaring in de Tweede Kamer voorgelezen, en vervolgens de vergadering gestaakt. Het parlement zal niet meer vergaderen tot na een gezamenlijke herdenking van de Eerste en Tweede Kamer. Het is nog niet bekend wanneer deze plaatsvindt. Overigens duurde in het verleden de vergaderloze periode tot na de uitvaart. Dinsdag is besloten deze periode te verkorten.