'Dood Marleen Konings was ongeluk'

Marleen KoningsDe dood van de Nederlandse Marleen Konings was een ongeluk. Dat beweert de 46-jarige verdachte van de moord in de rechtszitting tegen hem. Konings werd vanaf eind december vorig jaar vermist in Zuid-Afrika. Op 16 januari werd het levenloze lichaam van de 24-jarige studente in een kloof gevonden. Twee dagen daarvoor was verdachte Ferdinandt Mostert opgepakt.

Mostert beweert dat hij samen met Konings door de kloof een wandeling maakte, toen hij schrok van een hert dat plotseling op het pad was gesprongen. Het dier zou een bedreiging hebben gevormd, waarop hij zijn wapen had getrokken. Konings zou hiervan in paniek zijn geraakt, en werd in het tumult per ongeluk geraakt door een kogel.

Marleen Konings had Mostert in een jeugdherberg ontmoet. Samen zouden ze naar Kaapstad rijden, waar Konings op 29 december had afgesproken met een vriendin. Daar is ze nooit aangekomen. Behalve de moord op Konings wordt Mostert ook de moord in 1997 op een voormalige celgenoot ten laste gelegd. Verder staat de man onder meer terecht voor roof, verkoop van bezittingen van Konings, gebruik van de creditcard van de Nederlandse, fraude en illegaal wapenbezit. In totaal zou hij vijftig strafbare feiten hebben gepleegd. De uitspraak in de moordzaak wordt pas volgend jaar verwacht.