Emancipatie moslima's niet best

Scootmobiel, D-mike-E en TGT hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Debat in Amsterdam Het is slecht gesteld met de emancipatie van moslima's in Nederland. Zo worden moslimvrouwen in Nederland vaak tegengehouden door de cultuur en de etnische gemeenschap waartoe zij behoren. Ook de samenleving werpt diverse hindernissen op. Dat bleek uit een door de gemeente Amsterdam georganiseerd debat, gisteren.

Diverse sprekers kwamen aan bod bij het debat met de titel "Powergirl of Probleemgeval?". Onder hen ook de Amsterdamse wethouder van sociale zaken Aboutaleb. Volgens hem krijgen moslima's bijna nooit de ruimte hun leven in te richten, zoals het bijvoorbeeld kunnen volgen van een studie Ook uitte Aboutaleb zijn zorgen over de grote aantallen allochtone vrouwen in blijf-van- mijn-lijfhuizen.

Een Turkse moslima deelde de mening van Aboutaleb. Volgens haar moeten juist de moslimmannen emanciperen en niet de moslima's zelf. "Mijn vader vindt het niet goed dat ik drie maanden naar Amerika wil voor een stage en hij snapt ook niet dat ik op mezelf zou willen wonen om me een zelfstandige vrouw te voelen. Mijn moeder wél", aldus de Turkse studente.

Volgens een moslima uit het aanwezige panel moet de studente juist thuis de emancipatie toch op gang zien te brengen. "Niet Tweede-Kamerlid Hirsi Ali, die nu thuiszit en daar doet ze goed aan, kan dit probleem voor jou oplossen." .

"Als ik afgestudeerd ben, wil ik een plek op de arbeidsmarkt. Maar die krijg ik niet", riep een moslimvrouw. A. Verlaan, Amsterdamse ambtenaar, bevestigde dat moslimvrouwen moeilijker aan een stageplaats of baan kunnen komen. "De praktijk leert dat een sollicitatiebrief ondertekend met een Nederlandse naam eerder tot succes leidt dan een brief met een Marokkaanse naam eronder", zo zei ze.

Veel aanhoorders deelden de mening dat racisme en discriminatie bij moslimvrouwen flink wordt onderschat. "Maar moslimvrouwen moeten niet ontkennen dat de onderdrukking van moslima's een feit is, omdat ze zich snel aangevallen voelen op hun cultuur en religie. Dat staat een open discussie in de weg", stelde de Nederlandse deelneemster.