PvdA verdeeld over Geert Wilders

Icoon politiek binnenland nieuwsDe PvdA toont zich verdeeld over de woorden van partijleider Wouter Bos, die zaterdag in een interview liet blijken samenwerking met Geert Wilders niet bij voorbaat uit te willen sluiten, ook niet in een eventuele regeringscoalitie. Het domste wat de PvdA kan doen is een cordon sanitaire om Wilders heen leggen, zeggen veel fractieleden. Anderen, zoals oud-minister Klaas de Vries, menen dat praten simpelweg 'niet aan de orde' is.

De scheidslijn lijkt vooral tussen een nieuwe generatie PvdA-Kamerleden en een oudere garde te vallen. "De zorgen die Wilders-kiezers hebben, moeten ook de onze zijn. Al hebben wij andere antwoorden", zegt Co Verdaas, Kamerlid sinds 2003. De PvdA heeft geleerd van de fouten uit het verleden, meent Gerdi Verbeet, voormalig fractie-assistent van Ad Melkert. "We dienen nu moties in met de LPF. Wie had dat gedacht?", aldus Verbeet. Diederik Samsom, Kamerlid sinds 2003, zegt graag te praten met Wilders. Samsom: "Het is leuk om flink van mening te verschillen. De afstand tussen Geert en mij is vier miljard euro, oftewel de complete Ontwikkelingsbegroting. Die wil hij afschaffen! Aan de onderhandelingstafel kan hij dat niet volhouden." Kamerlid Frans Timmermans wijst op het succes van Wilders in de peilingen. "Als hij werkelijk 1 miljoen kiezers achter zich krijgt, kun je die niet negeren."

'Hij heeft maar één missie: tegen de islam'
Met name PvdA-politici die al wat langer in de politiek meedraaien lijken moeite te hebben met de lijn van hun partijleider. Oud-staatssecretaris Ella Kalsbeek zegt dat de toon van Wilders haar niet aanstaat. Ze zegt desondanks niemand te willen uitsluiten, 'tenzij hij een racist is'. Wilders is een voortreffelijk Kamerlid, meent oud-minister Klaas de Vries, actief in de politiek sinds de jaren zeventig. Een coalitie met Wilders is echter volgens De Vries simpelweg 'niet aan de orde'. Volgens Khadija Arib is een coalitie met Wilders uitgesloten. "Hij heeft maar één missie: tegen de islam. Er is niets dat ons bindt", aldus Arib. Adri Duivesteijn denkt ook dat er met het conservatief-liberale Kamerlid geen enkele inhoudelijke overeenkomst bereikt kan worden. Hij kan zich daarbij niet voorstellen dat Wilders van zijn kant wil samenwerken met de PvdA.

'Politieke tegenstanders niet uitsluiten'
Wouter Bos zegt in de Bosbode, een wekelijkse nieuwsbrief van de politicus, dat hij veel positieve reacties en een enkele negatieve reactie heeft ontvangen naar aanleiding van zijn uitlatingen. Hij zegt weliswaar meer verschillen dan overeenkomsten te zien met Wilders, maar stelt tegelijkertijd dat politieke tegenstanders niet bestreden moeten worden 'door ze te negeren of uit te sluiten'. "Je moet altijd het inhoudelijke debat aan gaan. (..) Ik doe dat omdat ik het fout vond dat de PvdA in 2002 het debat met Fortuyn meed en hem eigenlijk uit sloot waardoor ook een boel kiezers zich niet serieus genomen voelden. Daar heeft de PvdA toen een hoge prijs voor betaald met de grootste verkiezingsnederlaag ooit", aldus Bos in zijn nieuwsbrief.