Turkse premier Erdogan 'Europeaan v/h Jaar'

atlantic had ons via de nieuws-submit te melden:

De Turkse premier Recep Erdogan is tot Europeaan van het Jaar uitgeroepen. Het weekblad European Voice houdt deze internetverkiezing jaarlijks. De premier kreeg de prijs in Brussel omdat hij Turkije op de weg naar de EU heeft gebracht. Erdogan zei in een reactie dat "Turkse toetreding bewijst dat Europa een continent is waar samenlevingen zich verzoenen en niet botsen. De mensen die mij hebben gekozen, sturen deze boodschap naar de wereld,"

De Ierse premier Bertie Ahern werd 'Europees staatsman van het jaar'. Hij loodste dit voorjaar de nieuwe Europese grondwet door een vergadering van EU-regeringsleiders. 'Europees Commissaris van het jaar' is de Duitser Günter Verheugen geworden, die verantwoordelijk is voor de toetreding van tien nieuwe lidstaten tot de EU in mei. De titel van 'europarlementariër van 2004' is weggelegd voor de Duitser Hans-Gert Poettering. Hij eiste dit voorjaar met succes dat de voorzitter van de Europese Commissie voortaan voortkomt uit de politieke partij die de Europese Parlementsverkiezingen heeft gewonnen.

Eurocommissaris Frits Bolkestein, europarlementariër Paul van Buitenen en oud-europarlementariër Johanna Boogerd-Quaak waren ook genomineerd. Zij vielen echter buiten de prijzen.


De Turkse premier Erdogan