Foto Mohammed B. gepubliceerd

TheDutchman, JosephRoosenbaum, junkieXXXL, macromarkt.nl en HeinsPim hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een politiefoto van de 26-jarige vermoedelijke moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., zal vanavond zonder zwarte balk worden vertoond in een uitzending van Opsporing Verzocht. Het is voor het eerst dat justitie herkenbare politiefoto's van een verdachte openbaar maakt die al in de cel zit. Hiertoe is 'op het hoogste niveau' besloten.

De foto wordt getoond omdat de politie meer informatie wil krijgen over wat B. deed vlak voor het incident en de fiets waarop hij reed.

Er waren al wel foto's van B. in de media verschenen, maar dat waren foto's van zeker een jaar geleden. Eťn ervan kwam uit een wijkkrant waarvoor B. stukken schreef. Naar verluidt zou B. het laatste jaar een baard hebben laten groeien, maar dat zal vanavond blijken als Opsporing Verzocht de recente foto vertoont.Mohammed B. in 2003


Update 12:13
De advocaat van Mohammed B., Peter Plasman, spant vanmiddag een kort geding aan om te voorkomen dat de foto vanavond op tv komt.

Jeroen Brouwer, de voorzitter van de Nederlandse Orde van Advocaten, liet vanochtend weten niet blij te zijn met de op handen zijnde publicatie van de foto: ''Advocaten hechten erg aan het beginsel dat iemand onschuldig is, voordat er een veroordeling is geweest. Openbaar maken van het portret is een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer''.

Update 18:10
De rechtbank in Amsterdam heeft in de namiddag beslist dat de herkenbare politiefoto van Mohammed B. in Opsporing Verzocht mag worden vertoond. Een motivering van de beslissing werd nog niet gegeven, die volgt later.

Advocaat Plasman zegt zeer teleurgesteld te zijn over de uitspraak. Volgens hem worden met de publicatie de elementaire grondrechten van B. geschonden.

Update 22:31

Mohammed B. recent


Voor details van de aflevering van Opsporing Verzocht, zie hier.