Pakistan haalt blad met Van Gogh uit handel

In Pakistan zijn op bevel van een rechter alle exemplaren van het Amerikaanse tijdschrift Newsweek uit de handel gehaald en vernietigd. Het magazine besteedde afgelopen week aandacht aan de moord op Theo van Gogh en de film 'Submission' die hij maakte met Ayaan Hirsi Ali. Een aantal beelden uit de film werden daarbij ter illustratie afgedrukt: naakte mishandelde vrouwenlichamen voorzien van koranteksten.

Volgens de rechter bevat Newsweek hierdoor materiaal dat de koran schendt. Islamitische partijen in Pakistan hadden geklaagd over het artikel, dat onder de titel 'Clash of Civilisations' (botsing van beschavingen) was gepubliceerd. Zij vonden dat het blijk gaf van ''westerse vooroordelen tegen moslims''. De rechter bevestigde dat er ''enkele verwerpelijke opmerkingen in staan die neerkomen op schending van de koran''.

Overigens haalt het vonnis weinig meer uit, omdat het gewraakte nummer al bijna door de nieuwe editie zou worden vervangen. Bovendien was de verkoop afgelopen week van de 'Van Gogh'-editie van Newsweek 50% hoger dan normaal in Pakistan.

-
Newsweek artikel Clash of Civilizations. De foto's staan daar overigens niet bij.